“Iubeste pe Domnul Dumnezeul Tau cu toata nadejdea si fiinta, si aproapele, ca pe tine insuti”! Lege Divina
Translate
joi, 2 iulie 2009
Studii despre Fulgere
Specialistii de la NASA actualizeaza periodic harta detaliata a zonelor de pe Terra cel mai afectate de fulgere. Scopul acestei harti nu este numai stiintific, ci si practic, avand in vedere ca in fiecare an peste 1000 de persoane mor din aceasta cauza.
In ultimele doua zile, in India, 35 de persoane au murit lovite de fulgere. In Statele Unite, alte 11, si asta doar pe parcursul lunii iunie. In fiecare an, peste 1000 de persoane sunt ucise de fulgere in intreaga lume si acesta este motivul pentru care NASA actualizeaza periodic harta celor cazute pe Terra. Iar ultima actualizare confirma gradul ridicat de risc tocmai in cele doua tari unde in ultimele zile au avut loc incidentele cele mai grave, in anumite zone inregistrandu-se si 40-50 de fulgere pe km patrat in fiecare an.
Datele provin de la cativa sateliti aflati pe orbita in jurul Pamantului, care din 1995 incoace identifica descarcarile electrice produse de fulgere.
“In fiecare moment al zilei exista cel putin 2.000 de furtuni active in lume, iar acestea produc circa 100 de fulgere pe secunda”, a explicat Hugh Christian de la Earth Science and Applications Nasa/Marshall Space Flight Center. Potrivit specialistilor, zona cea mai afectata este Africa Centrala, unde au loc furtuni aproape in fiecare zi.
Este suficient ca un fulger sa loveasca un obiect oarecare aflat pe o raza de cativa kilometri fata de noi pentru a ne da fiori. Dar atunci cand obiectul este chiar un avion in care noi insisne ne aflam, experienta poate fi de-a dreptul cutremuratoare. Totusi, cat de expuse sunt aeroplanele in fata descarcarilor electrice?
Este o intrebare rostita de tot mai multi oameni incepand din momentul nefericitului eveniment al prabusirii in Atlantic a unui Air France Airbus AF447 cu 228 pasageri la bord, ca urmare a presupusului impact cu un fulger.
Imaginea si videoclipul alaturate ilustreaza un avion lovit de trasnet in momentul decolarii de pe aeroportul din Osaka, Japonia. Aparent, nimeni de la bordul aparatului de zbor nu a fost ranit si nu se stie daca avionul a suferit vreo avarie. Ca in majoritatea cazurilor de aceasta natura si poate surprinzator pentru unii, aeronava insasi pare sa fi declansat descarcarea electrica.
De fapt, in anii ’80 s-a demonstrat ca in marea majoritate a cazurilor – pana la 90% - de fulgerare a avioanelor, evenimentul isi are originea chiar in aeroplane pe masura ce acestea zboara prin zone noroase puternic incarcate electric. Ce se intampla cu restul de 10%? In asemenea incidente, aeronava se indreapta intr-o furtuna cu fulgere si intercepteaza un tasnet independent de sine. Ocazional, acestea sunt catastrofice.
Fulgerele pozitive sunt mult mai puternice si mai durabile decat alte forme de fulgere si pot lovi pe distante de zeci de kilometri din inaltul norilor. Din cauza puterii lor, “loviturile din senin” sunt in mod cert periculoase. Mai mult de atat, cele mai multe aeronave nu sunt proiectate pentru a suporta asemenea lovituri, pentru ca existenta lor nu era cunoscuta atunci cand standardele de siguranta ale avioanelor au fost stabilite.
Un dispozitiv cunoscut drept “fitil static” actioneaza ca o piedica impotriva descarcarilor electrice, determinand disiparea fulgerului in locul circularii acestuia in zonele vulnerabile ale avionului. Dar un fulger din senin poate fi o alta poveste.
Se estimeaza ca in medie, fiecare avion comercial american este lovit de fulgere cel putin o data pe an si totusi niciun accident aviatic nu a fost atribuit trasnirii timp de zeci de ani. Totusi, in urma tragediei aviatice din 1963, cand zborul Pan Am 214 s-a prabusit din cauza unei explozii a rezervorului de combustibil si 81 de oameni au murit, toate avioanele comerciale au fost dotate cu fitile de descarcare a fulgerelor.
Aceasta postare a fost inspirata si materialele video cat si imaginile fac parte de pe site-ul www.descopera.ro
Cu multumirile de rigoare,
Zadkielix alias D.M
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte bine documentat aceasta informare despre fulgere!
RăspundețiȘtergereZi de zi aflu lucruri noi, si crede-ma tu esti unul dintre oamenii care ii citesc cu mare placere!
super imi trebuia la scoala un referat despre fulgere. acesta e super iar filmuletul e ffff bun.
RăspundețiȘtergere