Translate

joi, 15 octombrie 2009

Castigatorii Premiilor Nobel “alternative”

Castigatorii Premiilor Nobel “alternative” au fost desemnati si in acest an 2009.

Acestea reprezinta o categorie de distinctii prestigioase, creata in 1980 de filantropul suedez Jakob von Uexkull pentru a recompensa realizari importante despre care crede ca au fost "trecute cu vederea" de Fundatia Nobel.

Premiul, numit Right Livelihood Award, este decernat de fundatia infiintata de Jakob von Uexkull (Right Livelihood Foundation) acelor oameni care s-au distins prin contributiile lor la solutionarea unor probleme importante ale lumii contemporane. Premiul, gandit de creatorul sau ca o completare a Premiilor Nobel, se acorda pentru realizari majore in domenii ca protectia mediului, dezvoltare durabila, drepturile omului, sanatate, educatie si pace.

Anul acesta, unul dintre castigatori, David Suzuki (foto), canadian de origine japoneza, a primit premiul pentru uriasa sa contributie la "educatia ecologica" si stimularea politicilor de protectie a mediului, in special in ceea ce priveste pericolul schimbarilor climatice.

Cunoscut pentru emisiunile de radio si televiziune pe care le-a realizat si pentru cartile sale, toate avand ca subiect natura si problemele mediului, Suzuki s-a remarcat si prin criticile acerbe la adresa liderilor politici, pentru lipsa lor de implicare in problema incalzirii globale.

Ceilalti trei castigatori sunt: Rene Ngongo (Republica Democratica Congo), pentru importanta sa activitate in domeniul protectiei padurilor tropicale; Alyn Ware (Noua Zeelenda) care, de doua decenii, duce o intensa campanie de "educatie pentru pace" si militeaza pentru interzicerea armelor nucleare, si Catherine Hamlin (Australia), medic ginecolog si obstetrician, care a primit premiul pentru extraordinara ei contributie la imbunatatirea sanatatii femeilor. In 1959, dr. Hamlin (acum in varsta de 85 de ani) s-a mutat in Etiopia, unde a infiintat un spital cu acces gratuit, destinat ingrijirii femeilor.

Surse citate folosite pentru aceasta postare:
CBS
www.descopera.ro.

Cu multumiri,
Zadkielix alias D.M

Un comentariu: