Translate

miercuri, 28 octombrie 2009

Tema cu rezonanta biblica- Despre Sfîntul Apostol Pavel

Tema cu rezonanta biblica- Despre Sfîntul Apostol Pavel

Sfîntul Apostol Pavel, care mai înainte de a fi apostol se numea Saul, a fost de origine evreiasca, din semintia lui Veniamin. El s-a nascut în Tarsul Ciliciei, din parinti iudei , care mai înainte au trait în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu onorantul titlu de cetateni romani. Din aceasta cauza, Saul care mai tarziu se va numi Pavel s-a si considerat cetatean roman.
El era inrudit cu Sfîntul întîiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. A fost indrumat mozaicelui si a fost chiar ucenic al vestitului dascal Gamaliel. El a cunoscut in acest timp pe Varnava, care a fost in aceeasi misune,aceeasi apostolie al lui Hristos.Din frageda varsta, el se respecta si se obisnuise sa pretuiasca legea parinteasca, era de asmenea implinitor al ei si se deprinsese cu obiceiurile invatatilor farisei.

Pe vremea aceea, în Ierusalim si în cetatile din jur, precum si prin sate, se raspîndise invatatura lui Hristos, de catre Sfintii Apostoli.
Pe cînd rudenia lui, Sfîntul Mucenic si Arhidiaconul Stefan, era ucis cu pietre de catre evrei, lui Saul nu numai ca nu- aschitat vreun gest dar s-a si dedat a pazi hainele evreilor celor ce ucideau pe Stefan. Deci, luînd putere de la toti arhiereii si de la batrîni, el facea foarte mult rau . El intra în casele credinciosilor, de unde silea pe barbati si pe femei si îi ducea în temnite. Nu era zi sau prilej care sa nu-l rateze! Astfel, în Damasc a a juns cu scrisoare arhiereasca, vrînd ca si acolo, de va afla barbati si femei crezînd în Hristos, sa-i prinda si sa-i duca legati la Ierusalim,pe vremea împaratiei cezarului Tiberiu.

Apropiindu-se el de Damasc, deodata l-a stralucit o lumina din cer si, cazînd la pamînt, a auzit un glas, zicîndu-i: "Saule, Saule, pentru ce ma prigonesti? Iar el, înspaimîntîndu-se, a zis: "Cine esti, Doamne? Iar Domnul a zis: "Eu sînt Iisus, pe Care tu îl prigonesti. Cu greu îti este tie a lovi cu piciorul împotriva boldului. Iar el, tremurînd si înspaimîntîndu-se, a zis: Doamne, ce îmi poruncesti sa fac? Iar Domnul i-a zis: Scoala-te si intra în cetate si ti se va spune ce ti se cade sa faci.

Asemenea s-au înspaimîntat si ostasii care erau cu Saul, minunîndu-se pentru ca glasul care il auzea Saul,dar pe care ei nu-l vedeau. Atunci Saul, sculîndu-se de la pamînt si deschizîndu-si ochii sai, n-a vazut pe nimeni, pentru ca orbise de ochii cei trupesti, începînd a i se lumina ochii cei duhovnicesti. Deci, altii l-au luat de mîna si l-au dus în Damasc, unde a stat trei zile, fara sa vada, nemîncînd, nici bînd nimic, ci rugîndu-se neîncetat. În Damasc se gasea si Sfîntul Apostol Anania, caruia i se aratase Domnul în vedenie si caruia i-a poruncit sa-l caute pe Saul, care locuia în casa unui om, anume Iuda. Deci, poruncindu-i sa se duca acolo si sa-i lumineze ochii lui cei trupesti prin atingere, iar pe cei sufletesti prin Sfîntul Botez a capatat vederea!
Temanmdu-se Anania a mers dupa porunca Domnului si gasind pe Saul, si-a pus mîinile peste dînsul. Atunci, deodata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi si imediat a vazut. Apoi, sculîndu-se, s-a botezat si s-a umplut de Duhul Sfînt, care l-a sfintit pe el spre apostoleasca slujba, fiind numit din Saul, Pavel. Dupa aceea, Pavel a început prin sinagogi sa propovaduiasca pe Hristos, ca este Fiul lui Dumnezeu.
Iar cei ce-l auzeau se mirau toti si ziceau:" Oare nu este acesta acela care în Ierusalim gonea pe cei ce chemau numele lui Iisus Hristos? Aici n-a venit oare ca sa lege pe unii ca aceia si sa-i duca la arhierei? Dar iata ca el mai mult se întareste si tulbura pe evreii care petrec în Damasc, atragîndu-i pe dînsii catre Iisus Hristos."

Atunci fariseii umplandu-se de mînie asupra lui s-au sfatuit sa-l omoare. Ei pazeau portile cetatii ziua si noaptea ca sa nu poata scapa de dînsii. Dar ucenicii lui Hristos, care erau în Damasc cu Anania, aflînd de sfatul iudeilor, ca vor sa-l ucida pe Pavel, l-au luat noaptea si l-au lasat într-un fel de cos imens peste zidul cetatii. Deci, plecînd el din Damasc, nu s-a întors la Ierusalim, ci mai întîi s-a dus în Arabia, precum despre aceasta scrie catre locuitorii din provincia aceea ce se gaseste la Epistola din Galateni:-"Nu m-am lipit de trup si sînge, nici m-am suit în Ierusalim la apostolii cei mai înainte de mine ci m-am dus în Arabia, si de acolo m-am întors iarasi în Damasc; iar mai pe urma, adica dupa trei ani, m-am dus în Ierusalim, ca sa vad pe Petru."

Dupa aceasta minunata si radicala intamplare,venind în Ierusalim, Sfîntul Pavel a dorit sa cunoasca si restul de Apostoli.Daca la inceput ei au fost circumspecti,ei temandu-se de el si necrezînd ca este ucenicul Domnului,dupa un anumit timp s-au bucurat ca de "oaia cea pierduta" a Israeluli.
Sfîntul Apostol Varnava, vazîndu-l si întelegînd întoarcerea lui spre Hristos, s-a bucurat si l-a dus la Apostoli. Iar el le-a povestit lor, cum a vazut în cale pe Domnul, ce i-a zis si cum în Damasc propovaduia numele lui Iisus Hristos. Deci Sfintii Apostoli, auzind aceasta, s-au umilit si, de bucurie, au slavit, au preamarit pe Domnul Hristos.
O alta intamplare minunata s-a petrecut asa. Stînd în biserica, in sinagoga si rugîndu-se, a ramas uimit si a auzit pe Dumnezeu, zicîndu-i: Sîrguieste-te si iesi degraba din Ierusalim, fiindca aici nu vor primi marturia ta pentru Mine. Iar el a zis catre Domnul: "Singuri iudeii stiu ca eu puneam în temnita si bateam prin adunari pe cei ce credeau în Tine, iar cînd se varsa sîngele lui Stefan, marturisitorul Tau, stateam singur acolo, pentru ca si eu voiam uciderea lui si pazeam hainele celor ce-l ucideau pe el". Atunci Domnul a zis catre dînsul: Mergi, ca Eu te voi trimite pe tine la neamuri departe!

Dupa vedenia aceasta, Sfîntul Pavel, desi voia sa mai ramana în Ierusalim cîteva zile,o parte il ura si chiar se pornisera spre mînie si cautau a-l ucide. Dar apropiatii-"fratii", întelegînd aceasta, l-au dus în Cezareea si l-au lasat în Tars, unde Sfîntul Pavel a petrecut învatînd poporul cuvîntul lui Dumnezeu, pîna ce a venit Varnava de l-a luat si l-a dus în Antiohia. Acolo, învatînd în biserica un an întreg, mult popor a onvertit la adevarata credinta in Hristos- botezxandu-i si numindu-i pe ei crestini.
Dupa împlinirea anului, amîndoi Sfintii Apostoli, Varnava si Pavel, s-au întors în Ierusalim si au spus Sfintilor Apostoli cum darul lui Dumnezeu a lucrat în Antiohia si cum Biserica lui Dumnezeu din Ierusalim se mareste.


Pavel, mergînd odata la adunarea bisericeasca spre rugaciune, l-a întîmpinat o fecioara care avea un duh necurat si facea multa dobînda stapînilor sai, vrajind. Ea urma lui Pavel si ucenicilor lui, strigînd: "Acesti oameni sînt slugile Dumnezeului celui de sus, care ne vestesc calea mîntuirii". Aceasta o facea în mai multe zile; iar Pavel, suparîndu-se si întorcîndu-se spre dînsa a certat duhul în numele lui Iisus Hristos si l-a gonit dintr-însa. Stapînii ei, vazînd ca le-au pierit nadejdea cîstigului lor, au prins pe Pavel si pe Sila si s-au dus la boieri si la voievozi, zicînd: "Oamenii acestia ne tulbura cetatea si, fiind evrei, au niste obiceiuri care nu ni se cade a le primi, nici a le face, noi fiind romani".

Voievozii, rupîndu-le hainele, au poruncit sa-i bata cu toiege. Deci, dîndu-le multe batai, i-au bagat în temnita, dar ei rugîndu-se, pe la miezul noptii temnita s-a cutremurat, usile s-au deschis si legaturile s-au dezlegat. Strajerul temnitei, vazînd acest lucru, a crezut în Hristos, i-a dus în casa sa, i-a spalat de rani si s-a botezat cu toata casa, apoi le-a pus masa si s-au întors iar la temnita.

A doua zi, voievozii, caindu-se ca au batut cu asprime pe oamenii cei nevinovati, au trimis la temnita, poruncind sa-i lase liberi si sa se duca unde vor voi. Pavel a zis catre dînsii: "Pentru ce ne-au batut pe noi înaintea poporului, fiind nevinovati si de neam romani si, punîndu-ne în temnita, acum voiesc sa ne scoata? Dar nu asa: Sa vina ei singuri sa ne scoata!" Trimisii, întorcîndu-se, au spus voievozilor cuvintele lui Pavel. Voievozii s-au temut, aflînd ca legatii care i-au batut sînt romani.

Deci, ducîndu-se, i-au rugat sa iasa din temnita si din cetate. Iesind ei din temnita s-au dus în casa Lidiei, femeia la care gazduise mai înainte si a mîngîiat pe fratii ce se adunasera acolo, sarutîndu-i. Si s-au dus apoi în Amfipoli si la Apolonia, iar dupa aceea au venit în Tesalonic, unde pe multi au cîstigat prin buna lor vestire. Zavistnicii iudei, adunînd pe niste oameni rauclevetitori, au navalit asupra casei lui Iason, unde gazduiau apostolii si, negasind pe apostoli, au prins pe Iason si pe unii din frati, pe care-i dusesera la mai mari cetatii, clevetindu-i ca pe niste potrivnici Cezarului, zicînd ca este alt împarat, care se numeste Iisus. Deci, Iason abia a fost liberat din supararea aceea.



Sfîntul Apostol Pavel, vazînd mai înainte sfîrsitul sau cel mucenicesc s-a întors în Roma si a scris Sfîntului Timotei, ucenicul sau, acestea: Vremea ducerii mele a sosit si acum ma jertfesc. Eu m-am nevoit cu buna credinta, alergarea am savîrsit si credinta am pazit; deci, de acum mi se pastreaza cununa dreptatii, pe care mi-o va da Domnul în ziua aceea.

Despre vremea patimirii Sfîntului Apostol Pavel, istoricii bisericesti nu scriu toti într-un fel. Nichifor Calist, în cartea a doua a istoriei sale, cap. 36, scrie ca Sfîntul Apostol Pavel a patimit pentru Simon vrajitorul în acelasi an si în aceeasi zi cu Sfîntul Apostol Petru, ajutînd lui Petru ca sa-l biruiasca pe Simon. Altii spun ca dupa moartea Sfîntului Petru, trecînd un an, Pavel a patimit tot în luna iunie în 29 de zile, zi în care Petru fusese rastignit cu un an mai înainte. Pricina patimirii Apostolului Pavel spun ca a fost aceasta: El, prin propovaduirea lui Hristos, îndemna pe fecioare si pe femei la viata cea înteleapta. Însa nu se pare a fi nici o deosebire de aceea, caci se scrie în viata Sfîntului Petru, de catre Simeon Metafrast, ca, dupa pierzarea lui Simon vrajitorul, Sfîntul Petru n-a patimit îndata, ci dupa cîtiva ani. El a patimit si pentru cele doua femei iubite ale lui Nero, care crezusera în Hristos si le-a învatat a petrece în curatie. Dar, de vreme ce si Sfîntul Pavel a vietuit multi ani în Roma si în partile Apusului cele dimprejur, în aceeasi vreme cînd traia si Sfîntul Petru, s-a putut întîmpla ca si Sfîntul Pavel sa fi ajutat Sfîntului Petru la lupta ce s-a dus contra lui Simon vrajitorul, în vremea petrecerii sale cea dintîi în Roma.

Venind a doua oara în Roma, slujea cu Sfîntul Petru la mîntuirea oamenilor, povatuind femeile si barbatii la viata cea curata. Prin aceasta a pornit spre mînie pe cel necurat si spurcat cu viata, pe vremea cezarului Nero, care, cautîndu-i pe amîndoi, i-a osîndit la moarte. Pe Petru, ca pe un strain, l-a dat spre rastignire; iar pe Pavel, ca pe un cetatean roman, pe care nu se cadea sa-l omoare cu moarte necinstita, l-a osîndit la taiere cu sabia. Aceasta desi nu s-a întîmplat într-un an, însa în aceeasi zi. Cînd s-a taiat cinstitul cap al Sfîntului Apostol Pavel, a curs din rani sînge si lapte. Iar credinciosii, luînd sfîntul lui trup, l-au pus la un loc cu al Sfîntului Petru.


IMPORTANT!
Acest articol este scris in cadrul concursului,"Asul de romb", organizat si initiat de distinsul domn al blog-ului http://spunetitacerea.blogspot.com/.In afara de mine vor mai participa si:
Geocer,
Simion Cristian,
Gamalia,
Rappa_ru,
Elena Marin Alexe,
Turisticus.
Daniel Mihai,
Iulia


Aici pe http://spunetitacerea.blogspot.com/ puteti sa ma votati!


Cu cele mai alese urari de bine
Si sper ca am scris destul de bine si cat de cat fluent...
Zadkielix alias D.M

7 comentarii:

  1. Un articol cu adevarat bine structurat, bine argumentat si de asemenea adevarat si (asa cum ai zis, Zadkielix)- fluent !
    Cu aceasta ocazie mi-am reamintit anumite lucruri despre viata Sfantului Apostol Pavel!

    RăspundețiȘtergere
  2. Heeeeeeei! Am intrat sa te votez dar nu imi apare nimic! Te-as ruga pe blog sa fii un pic mai explicit cu privire la operatiunea "votarea"! :))
    Ai scris foarte frumos!
    Vreau sa te votez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut,foarte detaliat si bine documentat!Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a placut:)...ti-am acordat votul meu:)...o seara frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  5. ai votul meu....:))) am citit putin recunosc, dar iti stiu gandirea si modul de a impreuna ideile in ceva placut.
    p.s. o sa citesc articolul pana la sfarsit la un moment dat :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu promit sper sa gasesc textul minunat despre Sf.Ap.Pavel scris de Ioan Gura de Aur si sa ti-l trimit.
    Cred ca iti va placea.
    Felicitari ptr cel postat de tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a placut intotdeauna personalitatea Sfantului Apostol Pavel care a devenit cel mai iubit mucenic al Domnului nostru Iisus Hristos. Lui Ii datoram calitatea de crestin.
    Articolul tau este cel mai frumos de pana acum.
    Ai votul meu.

    RăspundețiȘtergere