Translate

joi, 1 iulie 2010

Turcia, Rusia si Ucraina vor sa creeze Alianta de securitate a Marii Negre

Turcia, Rusia si Ucraina vor sa creeze Alianta de securitate a Marii Negre







Ministrii Apararii din Turcia, Rusia si Ucraina intentioneaza sa creeze o noua alianta de aparare a regiunii Marii Negre, scrie publicatia turceasca Hurriyet. Convorbirile intre cele trei tari se desfasoara de o perioada mai indelungata, dar ele au fost restabilite in timpul presedintelui ucrainean Iuscenko si reinnoite in perioada mandatului actualului presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, citeaza agentia Rosbalt. Potrivit publicatiei turcesti, inca nu se stie care va fi reactia NATO la crearea unei noi aliante, avand in vedere ca Turcia este si membra NATO. La mijlocul lunii iulie, seful statului major turc, generalul Ilker Basbug, va merge intr-o vizita oficiala la Moscova, pentru a fi discutate toate detaliile legate de aceasta problema. Cu toate acestea, expertii nu vad ina „nimic serios” in Tratatul Marii Negre. Chiar daca se duc unele negocieri, ele nu vor contrazice strategiile NATO. De asemenea, se precizeaza ca Flota Rusiei si a Ucrainei efectueaza exercitii comune cu NATO deja de mult timp, astfel incat UE nu ar avea de ce sa reactioneze negativ.






O alianta militara cu Turcia ar permite Rusiei sa actioneze mai activ in zona Marii Mediteranene, scrie ArmeniaToday, citand publicatia Versia.ru. Pe de alta parte, depinde de Romania si de Bulgaria daca vor renunta la ambitiile lor privind Marea Neagra, pentru ca Rusia sa preia rolul de „politist” in bazinul Marii Negre, anuland astfel eforturile in acest sens ale SUA.






Cu toate acestea, nu este exclus faptul ca Ankara, care a avut in ultima perioada relatii tot mai tensionate cu SUA si Israel, sa incerce sa-si santajeze partenerii, dandu-le de inteles ca si-ar putea schimba politica in regiune.

 Deloc imbucuratoare aceasta veste...

Sa ne rugam Bunului Dumnezeu de evenimente nedorite!

                   Zadkielix alias D.M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu