Translate

sâmbătă, 27 iunie 2009

Cate ceva despre intelectualii adevarati

Precizare
Aceasta postare este dedicata din suflet tuturor celor ce se considera cu adevarat oameni printre oameni

Mircea Cartarescu afirma ca atacurile lansate in presa asupra intelectualilor sunt orchestrate de "securisti vechi si noi" care se tem de implicarea oamenilor de cultura in viata civica si politica deoarece pot influenta evenimentele in alt sens decat cel dorit de ei.
Nimic mai adevarat! In aceasta tara in care "prezidentul" este ironizat de un lider de ...calibrul unui Vanghelie ca sa "mamnance papadie" si stie doar pe "goagal" sa caute...almanahe, zau daca mai avem stiri si informari despre intelectualitatea romaneasca, sau ceea ce a mai ramas din ea!Cartarescu isi incepe articolul din Evenimentul Zilei printr-un "elogiu care se naste dintr-o mare tristete", vorbind despre doi extraordinari oameni de cultura care au disparut de curand dintre noi si despre care s-a vorbit nedrept de putin: Alain Paruit,"cel mai mare traducator din romana in franceza pe care l-am avut vreodata" si Matei Calinescu, unul dintre cei mai mari critici si teoreticieni ai literaturii.

"Cand te gandesti la astfel de oameni, ti se pare si mai monstruoasa ura lumii romanesti impotriva intelectualilor", scrie Mircea Cartarescu reamintind ca, dupa revolutie, cuvantul intelectual a devenit "echivalentul unei injurii".

In presa, totul este rastalmacit, mizandu-se pe ura, invidia, meschinaria colectiva...Asta o pot confirma si eu, un umil neofit!

"Asemenea unor paratrasnete, duzina de oameni de cultura identificati ca 'intelectuali' a colectat intreaga mizerie si intreaga ura adunata in subconstientul national, canalizata cu dibacie de fostii activisti si securisti si atintita asupra lor", mai atrage atentia poetul, subliniind ca nu contra filosofiei sau a poeziei au ceva "securistii vechi si noi".
Ce anume va transmit aceste randuri?

"Ei sunt eminamente dusmani ai intelectualilor(...) Ei se tem de implicarea oamenilor notorii din cultura in viata civica si politica. Se tem de cei cativa oameni ramasi liberi, care se exprima liber si care pot cu adevarat influenta evenimentele in sensul nedorit de ei. (...)

Pentru toate mintile malefice sau doar manipulate care se exprima in presa si medii azi, sunt "intelectuali" (adica "lichele", "jigodii", "vanduti", "lingai" etc.) doar cei care se exprima in favoarea unei anumite persoane si a unei anumite directii. Nu conteaza cine sunt, ce au facut, ce reprezinta ei. Totul este rastalmacit pe moment, mizandu-se pe ura, invidia, meschinaria colectiva.

Dar apa trece si pietrele raman. Cartile raman, pamfletele dispar. E sansa cea mare a intelectualului adevarat", concluzioneaza acesta.
Aceste extrase din Evenimentul Zilei le-am considerat adecvate a fi reproduse, numai din simplul motiv ca personalitatea unor nume ca si Cartarescu reprezinta cate ceva!
Ultimele doua randuri din expunere sunt cele reale.. Si,un lucru mult mai important...Sa nu uitati ca nu doar scriitorii sant intelectuali.
Mai luati in calcul si faptul ca, multi "telectuali" au diplome cumparate ca se practuica asa ceva... CA MAI TOATE MANECHINUITELE, ELEVELE SI STUDENTELE PORNO cumpara orice!
Exemplele sant zilnic, aproape, prin presa, la radio sau tembelizor, in birouri publice sau oriunde in alte locuri. Mai mult,in atare conditii ei primeaza!
Nu spun si o scriu asa de"florile marului" ci cu acea speranta ca odata si odata se vor limpezi aceste ape tulburi!
Ca si oamenii politici, acestia au pretentia sa ne faca morala, sa ne fure sau sa ne insele. Priviti chiar si prin varful ierarhiei,(VANGHELIE E DEJA UN POLIGLOT CA SA NU amintesc despre "filosoful practician" Becali) sa vedeti ce fac acesti "telectuali". Avem nevoie de oameni adevarati, de intelectuali reali, care sa se implice in viata de zi cu zi, politica sau de orice natura. Dar, dupa cum se vede cu ochiul liber, lipsesc, sau nu se implica deloc, ori, daca o fac, miroase de la distanta acea boala denumita "apartenenta politica."
Banul a intunecat mintea multor "telectuali", dovada, averile lor vizibile. Iertare daca exagerez!Dar cei ca domnul Cartarescu pot fi numarati pe degetele de la doua maini, din pacate. Este de dorit sa avem oameni adevarati, printre noi, cu mai multa implicare, cu mai multa vointa, cu mai multa pricepere si, mai ales, daruire, intr-un cuvant, ALTRUISTI.
Parerea mea...

Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. Intr-adevar,multe adevaruri spuse...
    Merci Zadkielix ca existi si publici si asa ceva!
    Inseamna ca te si preocupa problemele, nu treci indiferent!

    RăspundețiȘtergere