Translate

luni, 8 iunie 2009

Zile libere

In timp ce Parlamentul European a propus sa se lucreze si simbata, romanii au primit cadou inca trei zile nelucratoare, avind in vedere semnificatia religioasa a acestora. In anul 2009, romanii vor avea 11 zile libere, considerate sarbatori legale, potrivit noilor acte normative aprobate anul acesta. Fata de anii trecuti, romanii vor avea trei zile libere in plus.

Au fost declarate zile nelucratoare 15 August, precum si prima si a doua zi de Rusalii (Pogorirea Sfintului Duh). Astfel, in anul 2009, romanii vor sta acasa pe 1 si 2 Ianuarie, prima si a doua zi de Paste, de 1 Mai (Ziua Internationala a Muncii), prima si a doua zi de Rusalii, pe 15 August, de Adormirea Maicii Domnului (Sfinta Maria Mare), pe 1 Decembrie (Ziua Nationala), prima si a doua zi de Craciun.
Noul proiect de lege privind Codul Muncii ne aduce in rind cu alte tari europene. Adormirea Maicii Domnului este o zi libera in alte zece tari din Uniunea Europeana si, la sugestia presedintelui Traian Basescu, va fi si la noi.
Din nefericire pentru cei dornici de noi oportunitati de "liber", Rusaliile se vor sarbatori in 7 si 8 iunie (duminica si luni), iar in ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului (Sfinta Maria), simbata.


In anul 2009, Sarbatorile de Paste vor fi celebrate pe 19 si 20 aprilie, si vor deveni alte doua zile libere. La zece zile dupa Paste, vom avea din nou o minivacanta de trei zile, daca tinem seama de faptul ca ziua de 1 Mai cade intr-o zi de vineri. Un alt weekend extins va fi la inceputul lunii iunie, de Rusalii. Una din zilele libere va fi duminica, 7 iunie, dar nu vom munci in ziua urmatoare, luni, 8 iunie.
Parlamentarii au modificat Codul Muncii, astfel ca vom dispune de trei zile libere in plus. Potrivit noului Proiect de lege, au fost declarate zile nelucratoare prima si a doua zi de Rusalii (Pogorirea Sfintului Duh), precum si 15 august, cind crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului (Sfinta Maria Mare). Rusaliile sint sarbatorite duminica, la 50 de zile dupa Paste si comemoreaza coborirea Sfintului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. Ziua de Sfinta Maria a fost declarata nelucratoare in urma interventiei presedintelui Traian Basescu, pe motiv ca 15 August este o sarbatoare declarata legal nelucratoare in alte zece tari europene: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia si Spania. Zilele libere ii bucura doar pe angajatii bugetari, dar si pe patronii hotelurilor si ai agentiilor de turism, care se asteapta ca, odata cu sarbatorile legale, sa creasca numarul clientilor si, evident, si profitul.

INFORMATII culese,tehnoredactate si updatete de Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. Sa tot traiesti aici in Romania...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa sustin neconditionat ca Ciobanix sa plece,dar nu in aceasta secunad ci atunci cand va conduce aceasat echipa spre Euro Parlamentare...
    Pana una alta mai bine e ca el a iesit in fata...Echipa, chit fara peluze va fi mai linistita...
    parerea mea...

    RăspundețiȘtergere