Translate

duminică, 25 iulie 2010

V-ati intrebat cum se formeaza gandurile?

V-aţi întrebat vreodată cum apar gândurile în mintea dumneavoastră?

                                          
E O INTREBARE SINCERA, deschisa !


Si sa nu aveti falsa impresie ca v-ati asemana leit unei masinarii ce urmeaza docil toate programele pe care le-ati primit la naştere sau le-ati dobândit pe parcursul vieţii.


Odata eliminata aceasta »nevinovata » premisa, ar fi cazul sa duc discutia intr-un registru ceva mai lejer !


Acum, pe bune, dacă staţi să analizaţi fenomenul şi reuşiţi să ieşiţi din transa colectivă în care vă aflaţi zi de zi, vezi observa că gândurile apar singure, de undeva din străfundurile minţii voastre, persistă câteva momente, apoi sunt înlocuite rapid cu altele… şi altele… şi altele.


Gândurile nu sunt rezultatul unui proces conştient, pentru că nu apar printr-o decizie persoanală, pe care o luaţi voliţional şi în cunoştinţă de cauză. Nu spuneţi: “Acum vreau să mă gândesc la asta…” sau “Acum încetez să mă mai gândesc la asta…” Dacă nu voi înşivă sunteţi creatorii gândurilor, atunci cine le creează?


Poate ca auziti chiar voci, aveti imbolduri sau puseuri de vointa ! Insa, cum se explica anumite actiuni in care, unii dintre noi au impresia ca actioneaza fara a gandi, oarecum aleatoriu ?


În mod sigur există în noi, ceva care se manifestă independent de voinţa noastră şi care funcţionează automat, ca un calculator.


Harul acela dumnezeiesc, acea farama ce ne apropie de Divinitate ar trebui sa-l descoperim si sa-l folosim cum se cuvine. Unii il neaga, altii chiar contesta prezenta .


Insa majoritatea, fie ca accepta sau nu il denumesc altcumva. Fara sa am pretentia ca am studiat in detaliu acest fenomen, sunt convins ca v-a facut placere sa va amintesc unele idei despre aceste chestiuni , destul de fine !


Pe final, fara a ma pronunta sau a ma dezice pot sa inaintez cu o idee.Acesta ar fi chiar inconştientul nostru pe care, dacă îl veţi descoperi prin meditaţie,rugaciune sau orice alta forma ce implica acea subtila conexiune cu Divinitatea veţi realiza că el este legătura fiinţei noastre cu Universul !


Da! Nimic mai simplu si totodata nimic mai complex !


De cate generatii, omul nu a dorit sa si explice macar a zecea parte de cum anume functioneaza gandurile si cum anume reactionam la ele ?


Va veti mira atunci cand, cercetand anumite doctrine (MAI MULT SAU MAI PUTIN VALABILE, IN GENERAL ORIENTALE) veti descoperi ca actul de a gandi, de a avea initiativa intelectuala nu se rezuma numai la acest stadiu !


In schimb, trebuie sa aveti taria sa recunoasteti ceva!
 Traim intr-o epoca manevrata de computer. Ne-am robotizat si tehnologizat excesiv. Actiunea de a gandi, cateodata trece pe plan secund. Nu mai posedam nici acea placere de a reflecta sau de a ne gandi la binele nostru sau al celor din jurul nostru.


Si, cand stam si ne analizam (faraa avea niciun fel de pretentie), la « rece » vom constata ca este partea din noi care ne face una cu lumea în care trăim !


Fara de aceasta am deveni monstri ! Actiunea de a judeca, de a gandi ne diferentiaza de animale. Si vietuitoarekle gandesc. Insa, omul, inzestrat cu atatea atribute si calitati de catre Creator a inceput sa le desconsidere, din nefericire !


Nu admit ideea preconceputa ca nu am avea « de ce » sau « pentru ce » sa gandim ! Insa, in actualitate, alte pericole sunt prezente...


Nu mai e cazul sa amintesc de « spalari de creier » etc deoarece nu doresc sa infierez ci doar sa-i detest pe cei ce practica asemenea nefaste si urate obiceiuri.


O sa inchei aici aceste randuri cu speranta ca nu v-am dezamagit sau plictisit şi promit sa revin cu alte subiecte demne de a fi comentate si tratate, mai « altfel » decat in a fi lepadate sau persiflate !


A gandi nu reprezinta decat un efort de vointa ! Sper si cred in continuare ca ar cam trebui sa ne revizuim anumite obiceiuri deoarece omul poseda destul de numeroase atu-uri în viaţă,asemeni unui aspirant catre perfectiune, mantuire !

 AL DUMNEAVOASTRA PRIETEN,


                                         Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. Draga colega,
    Ai tratat destul de "lejer" problema, insa ai punctat cateva aspecte demne de a fi luate in seama.
    Printre ele am remarcat faptul ca nu agreezi ideea ce are legatura cu asa-zisele credinte orientale.
    Sunt intru totul de acord cu tine!
    In al doilea rand,actul de a gandi nu se rezuma numai la cum anume ne prezentam, suntem (sau nu) educati sau alte asemenea.
    Ai uitat (cu buna stiinta si pentru asta chiar te felicit) sa reliefezi si influenta, modul fiecarui individ, luat ca entitate speciala sau chiar al multimii in a fi programat.
    Ai fost chiar neasteptat de bland in a constata ca exista acesti daunatori feroce printre noi ce au doar obiectivul de a ne distruge, de a provoca raul.
    Poate ca, pe viitor te vei gandi si la un altfel de discurs,bazat mai mult pe experienta ta personala, deoarece , de cand te citesc (si asta nu e de ieri, crede-ma pe cuvant)am remarcat acel aspect ce te innobileaza, te ridica uneori, fara a demonstra tu, oricat ai dori sa nu ai publicitate- gandirea fara de menajamente, libera, sau cum o spun romanii :"verde-n fata!"
    Toate cele bune si sper sa mi iei in considerare cele scrise!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba, inteligentule!
    tE SALUTA UNU CARE TE-A ANIHILAT acu ceva vreme si ti-a distrus "munca de o viata"-un blog!
    Am observat ca nu te linistesti nici cum!
    Observ ca ai incontinuare tupeu si scrii numai oligofrenii, aberatii!
    Ai grija! S-ar putea sa ti se "inghita" si jucaria asta!
    Haimana nenorocita!
    PA-PA
    !::
    _{)__

    RăspundețiȘtergere