Translate

vineri, 26 iunie 2009

Ce spun culorile despre stilul tau de viata

Roşu este pentru sedentari, galbenul pentru echilibraţi, verdele pentru activi, iar negrul pentru nepăsători

Culorile spun multe despre stilul nostru de viaţă. Cel puţin aceasta este concluzia la care ne invită să reflectăm organizatorii campaniei „Programul pentru un stil de viaţă sănătos”, care a demarat, ieri, în Bucureşti şi urmează să se desfăşoare până pe 15 iulie. În cadrul campaniei, un prim pas îl reprezintă alegerea unei culori care ne defineşte stilul de viaţă. Astfel, culoarea roşu este pentru persoanele sedentare şi mâncăcioase, galbenul pentru cei care încearcă să mănânce echilibrat şi să facă mişcare, verdele pentru indivizii activi şi atenţi la alimentaţie, iar negrul este culoarea persoanelor indiferente şi nepăsătoare.

Menită să atragă atenţia asupra alimentaţiei dezechilibrate şi a lipsei activităţii fizice cu care ne confruntăm, campania îşi propune schimbarea stilului de viaţă contemporan, marcat de elemente care ne perturbă grav echilibrul personal.

„Stilul de viaţă nesănătos constitue o cauză majoră a multiple tulburări şi boli, care ameninţă existenţa biologică a speciei umane”, afirmă prof. dr. Dan Cheţa, de la Fundaţia Pentru Alimentaţie Sănătoasă din România. Potrivit organizatorilor, printre neregulile stilului de viaţă se numără stresul cotidian, dezechilibrul spiritual şi moral, fumatul, consumul de alcool în exces şi abuzul de medicamente.

„Primul pas spre un stil de viaţă sănătos ar trebui să fie conştientizarea stării actuale. Prin recunoaşterea acestuia, poţi fi impulsionat să iei nişte măsuri şi să-ţi doreşti să schimbi ceva, spune Lori Vişa, purtător de cuvânt al campaniei. Programul pentru un stil de viaţă sănătos îşi propune ca în final, prin sfaturi specializate şi uşor de pus în practică, să ajute la schimbarea stilului de viaţă al românilor. Pentru că în final suntem rezultatul a ceea ce trăim şi a modului în care trăim, mai spune Vişa.

Dietă, mişcare şi culoare

Organizatorii acestui program doresc să sensibilizeze populaţia propunând cel puţin o oră exerciţii fizice. „Dietele sau alimentaţia sănătoasă trebuie îmbinată cu mişcare. Exerciţiile fizice ne pun în mişcare toate funcţiile organismului. E greşită concepţia potrivit căreia mişcarea e doar pentru un sportiv, sau aceea de a merge la sala de sport doar dacă eşti gras”, completează dr. Ciprian Constantin, de la FPAS.

Persoanele care doresc să se înscrie în acest program sunt aşteptate în parcul din Piaţa Unirii, unde vor putea ridica un steguleţ, în funcţie de culoarea stilului de viaţă a fiecăruia. Pentru cei care nu pot ajunge în Piaţa Unirii, organizatorii vor împărţi brăţări colorate în marile centre comerciale, lanţuri de magazine şi companii. În plus, o componentă importantă a campaniei este site-ul www.putindinfiecare.ro, unde oricine îşi poate alege pictograma cu omuleţul în culoarea care se potriveşte stilului său de viaţă. În plus, tot de aici se pot obţine informaţii şi despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.

Astfel, la finalul campaniei, specialiştii de la Fundaţia Pentru Alimentaţie Sănătoasă (FPAS) din România vor oferi celor interesaţi recomandări pentru schimbarea stilului de viaţă.
Ce ziceti, va inscrieti?

Zadkielix alias D.M

Un comentariu: