Translate

luni, 14 iunie 2010

S.U.A descopera chiar litiu in Afghanistan

Ultima descoperire in materie...


 E in New York Times de azi. S-au.... "descoperit" rezerve uriase de litiu in Afghanistan. Asta ca sa ne fie mai clar ce cauta americanii pe-acolo si de ce se duc ei in general sa "mentina pacea" prin diverse tari.
 Bineinteles nu o afirm cu rautate, insa  cam altul ar fi motivul sederii prelungite prin acele tinuturi arabe.
 POana la urma, ca imperiu ar trebui sa respecte si aceasta populatie indobitocita ce-l au pe Allah drept Dumnezeu si cultiva sentimente feroce, fundamentaliste numai cand aud de ...vulturii americani!
 

Evident, Romania, partener strategic si asa mai departe, va incerca sa obtina  cate ceva. Nu cred ca vreun afacerist  de duzina ca Dinu Patriciu sau Ion Tiriac vor avea succes cu acele contracte de exploatare, care vor duce tara noastra pe marile culmi ale... progresului!
 Mai degraba acest fin praf aruncat cu o miscare flexibila din poignet va avea unele repercusiuni ce se vor traduce prin declaratii mai mult sau mai putin diplomatice la nivelul unor state ca Iranul, Rusia pe de oi parte sau Israelul, S..U.A  pe de alta parte!
 RAMANE DE VAZUT CE ANUME SE VA PRODUCE si asa mai departe. Foarte posibil urmatorul documentar stiintific de peste catuiva ani de la televizor ne va edifica
 Astept sa-mi confirmati  si dumneavoastra daca v-am convins cu stirea....

                                                     Zadkielix alias D.M

3 comentarii:

  1. Este vorba despre rezerve neexploatate de fier, cupru, cobalt, aur şi metale folosite în industrie, precum litiul, despre a căror existenţă nu se ştia. Zăcămintele sunt foarte mari şi includ numeroase minerale cruciale pentru dezvoltarea unei industrii moderne, Afganistanul putând fi astfel transformat într-unul din cele mai importante centre miniere din lume, apreciază oficiali din cadrul administraţiei americane. De altfel, aceste resurse minerale neexploatate ar schimba chiar cursul războiului din Afganistan.

    Potrivit New York Times, într-o notă internă a Pentagonului se arată că Afganistanul ar putea deveni “Arabia Saudită a litiului”, o materie primă importantă pentru fabricarea bateriilor calculatoarelor portabile şi a dispozitivelor de tip BlackBerry.
    Rezervele de minerale au fost descoperite de o echipă formată din geologi americani şi oficiali ai Pentagonului. Ele sunt răspândite pe teritoriul ţării, inclusiv în regiunile sudice şi estice de la graniţa cu Pakistanul unde forţele americane au dus lupte intense împotriva insurgenţilor talibani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Există un potenţial enorm aici”, a afirmat într-un interviu generalul David H. Petraeus, comandantul forţelor americane din Afganistan. “Sunt multe condiţii bineînţeles, dar cred că potenţialul este foarte mare”, a adăugat el.
    Valoarea resurselor recent descoperite o eclipsează pe cea a economiei Afganistanului.
    Puternic afectat de război, statul afgan se bazează în mare parte pe producerea de opiu şi traficul de narcotice, dar şi pe sprijinul acordat de Statele Unite şi de alte ţări industrializate.

    RăspundețiȘtergere
  3. un studiu de acum cativa ani arata ca in iulie 2000, regimul islamic a interzisese cultivarea opiului, deoarece această practică încalca învăţăturile Coranului. Talibanii au urmarit drastic respectarea interdicţiei. Recolta de opiu a scăzut cu 98 la sută în 2001, de la peste 4000 de tone la numai 80 de tone. De asemenea, suprafaţa cultivată cu mac s-a redus de la 200 de mii de hectare la mai puţin de 10 000 de hectare. Oficialii americani, care au urmărit continuu prin satelit situaţia din Afganistan, au fost nevoiţ să recunoască eficacitatea măsurilor luate de talibani. Practic, sistemul de producţie al opiului a fost gâtuit, fapt ce a determinat triplarea suprafeţelor cultivate cu mac în zonele controlate de Alianţa Nordului (antitalibani). După instalarea la putere, în 2002, a regimului-marionetă condus de Hamid Karzai, producţia de opiu a revenit la „normal”. Comparativ cu 2001, suprafaţa cultivată cu mac a crescut cu 657 la sută în 2002, (de la 7606 hectare la 45 000 hectare), astfel că Afganistanul producea, la data cand s-a realizat acel studiu, peste 70 la sută din cantitatea mondială de opiu şi furniza aproape 90 la sută din cantitatea de heroină consumată în Europa.

    Cat despre minereuri, e tare propaganda cu o „şansă extraordinară pentru afgani”. Adevarul e ca aceste bogatii vor fi ale lor mai putin decat e petrolul romanesc al Romaniei. Sa lase ELITELE 1000 de miliarde in mana Afganistanului? Sa fim seriosi.

    Prin alte articole mai aflam ca pe timpul ocupatiei ruse deja se presupunea ca astfel de bogatii ar putea sa se afle in subsolul afgan. Asadar, oare doar razboiul impotriva terorismului a determinat SUA sa invadeze aceasta tara? Consider ca nu, resursele fiind de fapt unul din motivele reale. Ca de abia acum se anunta, este firesc, altfel prea batea la ochi.

    RăspundețiȘtergere