Translate

sâmbătă, 29 mai 2010

De Profundis -Cugetari triste (II)



 "Bunastarea iti aduce multi prieteni, nenorocirea insa ii incearca."

    Sfantul Ambrozie al Milanului

Viata este o alternanta intre bucurii si necazuri, intre succese si esecuri, intre impliniri si infrangeri. Nu exista muritor care sa fi avut parte, in aceasta viata, numai de bucurii, dupa cum nu exista om care sa fi cunoscut numai infrangerea. Bucuriile nu pot fi perfect detasate de necazuri, nici acceptate doar de ele, in defavoarea incercarilor si necazurilor.








Cel ce nu si-a zidit viata pe temelia credintei, ar putea inclina sa creada ca aceasta este, mai degraba, o „vale a plangerii”, odata ce venim in lume plangand si plecam din ea suspinand, fie dupa ea, fie de durere. Povestea vietii fiecaruia dintre noi, privita dintr-o perspectiva pur fireasca, naturala, are aspectul unei drame cu un sfarsit tragic, un fiasco.
Privita din punctul de vedere al credintei, ea este o victorie asupra suferintei si a lumii, o biruinta si o depasire a lor, in Hristos.
 NU DEGEABA TRAVERSAM O PERIOADA DESTUL DE BULVERSANTA, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE! NU DEGEABA, MULTI inca isi pun nadejdea in credinta in Adevaratul Dumnezeu!


 Pe final, fara a avea o pretentie de a dezvolta haotic sau a mistifica Adevarul, am sa inchei cu versetele biblice, pline de intelepciune dumnezeiasca ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
 
 "Zis-a Domnul: Pe cel ce Ma va marturisi inaintea oamenilor, il voi marturisi si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri, iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor. Ma voi lepada si Eu inaintea Tatalui Meu care este in ceruri... Cel ce iubeste pe tata sau pe mama mai mult decat pe Mine, acela nu este vrednic de Mine. Cel ce iubeste pe fiu sau pe fiica mai mult decat pe Mine, acela nu este vrednic de Mine. Si cel ce nu-si ia crucea sa-Mi urmeze Mie, acela nu este vrednic de Mine" (Matei 10,32-38)

Ce inseamna marturisirea credintei? Ce inseamna a marturisi pe Iisus in fata oamenilor? Aici raspunsul e mai simplu: inseamna a recunoaste in Dumnezeu pe creatorul universului si al oamenilor, inseamna a-L recunoaste pe lisus Hristos drept Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu. inseamna, prin urmare, a intra intr-o ordine de gandire religioasa. Inseamna a nu ne considera autonomi, ci dependenti de Dumnezeu, atat cu privire la inceputul, cat si la sfarsitul nostru.



A-L marturisi pe Dumnezeu si pe Iisus Hristos inseamna a marturisi filiatia noastra divina. Inseamna a marturisi ca suntem creati de Dumnezeu si ca traim si existam in aceasta ordine, in aceasta randuiala divina. Inseamna a recunoaste ca nu suntem autonomi!
Ortodoxia e bun-simt si rationalitate, si cautarea sfinteniei prin munca si comuniune, prin a fi de folos altora. Numai asa poti fi placut si lui Dumnezeu. A fi sfant nu e atat de greu, nu e un lucru de speriat, incat sa credem ca sfintenia e rezervata numai unor alesi. E pentru toti. De aceea, porunca lui Dumnezeu: "Fiti sfinti", nu e o porunca absurda, nu e o porunca utopica. E o porunca dreapta, adresata tuturor, pentru ca toti, o putem realiza.



   Slava Lui Dumnezeu pentru toate, Amin!
                                                                             Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu