Translate

miercuri, 26 mai 2010

Dumnezeu sa-l ierte pe maestrul Jean Constantin!

Marele actor Jean Constantin a incetat din viata, astazi, in locuinta sa din Constanta, la varsta de 81 de ani.
"Un prieten bun al lui l-a gasit in casa. S-a dus la el, ingrijorat ca nu-l vazuse de ceva timp. Este posibil sa fi fost un atac de cord. Este o pierdere imensa, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace", a a declarat, pentru NewsIn, colega si prietena lui Stela Popescu.

Echipajul Serviciului Judetean de Ambulanta a ajuns la domiciliul actorului in jurul orei 17.00. Medicii au afirmat ca cel mai probabil moartea a survenit din cauze naturale, ora estimativa a decesului fiind 15.00.

Jean Constantin a fost gasit mort de catre un prieten de-al sau, cantaretul Ionut Galani, care a spart usa casei, alarmat ca nu a reusit sa vorbeasca cu actorul. Acesta a povestit ca a batut la usa actorului, dar nu a raspuns nimeni. L-a cautat ulterior in portul Tomis, unde acesta avea o barca, dupa care s-a hotarat sa contacteze rudele din Bucuresti ale actorului, care i-au dat acceptul sa forteze usa.

Artistul avea probleme cardiace, fiind internat in mai multe randuri


Ionut Galani tocmai avusese un spectacol impreuna cu Jean Constantin, in urma cu doua zile, la o adunare publica din localitatea Adamclisi, moment in care artistul se simtea bine. Sambata, Jean Constantin urma sa sustina un nou spectacol.

Zeci de persoane - prieteni, cunostinte sau simpli admiratori - ai actorului Jean Constantin s-au strans deja la casa acestuia de pe Bd.Ferdinand din Constanta, pentru a-i aduce un ultim omagiu artistului, transmite corespondentul NewsIn.

Directorul Directiei de cultura din cadrul Consiliului Judetean Constanta, Cristian Zgabercea, a propus familiei actorului sa depuna corpul neinsufletit in foaierul Teatrului Fantasio din Constanta, insa familia nu a luat inca o decizie in acest sens.

* BIOGRAFIE - Jean Constantin a plecat, raman cu noi personajele sale de legenda


Patraulea, Ismail, Limba si Parpanghel sunt patru dintre personajele antologice create de Jean Constantin, marele actor care lasa in urma publicului si apropiatilor amintirea unor roluri unice, emblematice pentru o jumatate de secol de film romanesc.

S-a nascut la Techirghiol, in judetul Constanta, pe 21 august 1928, si a debutat tot pe malul marii, la sectia de estrada a Teatrului Fantasio. Primul sau film a fost "Procesul alb", regizat in 1965 de Iulian Mihu. La acesta aveau sa se adauge alte peste 80 de pelicule, majoritatea de referinta pentru cariera lui Jean Constantin si, in egala masura, pentru memoria cinefililor.

De neuitat sunt, astfel, rolurile sale din seria "Brigada Diverse", din ecranizarea "Toate panzele sus!" si, nu in ultimul rand, din ciclul de filme in care personajul sau, Limba, era omul de nadejde al comisarului de politie interpretat de Sergiu Nicolaescu. "Nimeni nu interpreta un turc mai bine decat el!", spun multi dintre colegii de platou si regizorii care au lucrat cu Jean Constantin, fermecati la unison cu spectatorii de unicul Ismail jucat in "Toate panzele sus!". La fel de veridic si spumos au fost escrocul interpretat in "Secretul lui Bachus", rolul Scurtu din "Nemuritorii" si multe altele, in care Jean Constantin a fost de nota 10, fie ca a fost vorba despre comedii, filme istorice sau de actiune.

Mereu cu zambetul pe buze si gata sa se incline in fata publicului, Jean Constantin s-a bucurat de succes si pe micile ecrane, datorita numeroasele aparitii in emisiuni de divertisment. Cupletul "Mielul", in care a avut-o partenera pe Stela Popescu, si sceneta cu lautarul tigan, care ii canta la masa unui parlamentar, jucata alaturi de Dem Radulescu, sunt doar doua dintre momentele spumoase cu el la TV.

A ramas fidel si teatrului, de numele sau legandu-se cel mai mare succes de la Fantasio, “Saracu' Gica”, pus in scena de Mihai Maximilian in anii '80 si prezentat timp de 15 stagiuni consecutive. Iar pe scena Teatrului National din Bucuresti a fost Pristanda in “O scrisoare pierduta”, in spectacolul pus in scena de Radu Beligan.

De-a lungul carierei, Jean Constantin a jucat in peste 50 de filme, printre care: "Razbunarea haiducilor" (1968), "Haiducii lui saptecai" (1970), "Seria B.D" , "Toate panzele sus" (1976), "Revansa" (1978), "Nea Marin miliardar"(1979), "Coana Chirita" (1986), "Miss Litoral" (1990), "A doua cadere a Constantinopolului" (1993), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006), "Pacala se intoarce" (2006) si "Supravietuitorul" (2008).

In 2008, UNITER i-a acordat premiul special pentru Teatru de Revista, iar in acelasi an, la cea de-a doua editie a Premiilor Gopo, a primit o distinctie pentru intreaga cariera. Pe 21 august, Jean Constantin ar fi implinit 82 de ani. La plecarea lui, publicul ii poate imprumuta o replica, multumind pentru tot ceea ce a creat si lasa in urma: "Saru'mana, conasule!"









Dumnezeu sa-l ierte pe maestrul Jean Constantin!

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu