Translate

vineri, 7 mai 2010

Vremuri grele, vremuri grele...

Masurile de restrangere a cheltuielilor bugetare au fost anuntate de presedintele Traian Basescu si criticate dur de opozitie si sindicate.
 PANA AICI NICIUN FEL DE NOUTATE...

Presedintele si-a asumat rezultatele negocierii cu FMI: scaderea cu 25% a fondului de salarii pentru toti bugetarii, reducerea cu 15% a pensiilor, micsorarea cu 15% a ajutorului de somaj, reducerea "masiva" a subventiilor, scaderea salariului minim de la 750 de lei la 600 de lei.

Termenul limita pentru aplicarea prevederilor este 1 iunie. In lunile urmatoare, directorii de institutii publice vor fi nevoiti sa analizeze si posibilitatile de reducere a personalului din aparatul bugetar cu cel putin 10%. 140.000 de bugetari ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul anului.


"In primul rand este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%, iar pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in anul 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum", a explicat presedintele, citat de Realitatea.net.

Cele doua variante propuse de FMI pentru Romania au fost cea a "neincrederii", prin care TVA urma sa creasca la 24 la suta si cota unica la 20 la suta, si cea a "increderii", care impune restructurarea masiva a cheltuielilor bugetare. "Niciuna nu poate fi atribuita cuiva, ambele au fost variante de discutie de la bun inceput", a precizat presedintele.

Basescu a anuntat si o analiza asupra celor 16 programe sociale, astfel incat "ele sa nu mai fie sursa de venit fara munca".

In 2010, 1.362.463 posturi in administratia publica sunt efectiv ocupate, potrivit datelor prezentate recent de Ministerul Finantelor Publice. "Pana la inceputul anului viitor trebuie sa plece cel putin 10% din angajatii din sectorul public", au spus surse prezente la negocierile cu FMI.

  Sursa : Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu